گروه خبري : اخبار و اطلاعیه ها
تاريخ انتشار : 1397/10/16 - 16:39
كد :1

کاربرد سینی نشا

در تمام گلخانه های مدرن تولید گیاه به روش کاشت نشا صورت می پذیرد و بذرها در سینی نشا که محیط و بستر مناسب ...

مشخصات و کاربرد سینی نشا

روش کاشت نشا که امروزه از رایج ترین روش های کاشت بذر می باشد و در میان تمامی کشاورزان و گلخانه داران بسیار معمول و جا افتاده است و می توان گفت کمتر کسی هست که از این روش برای کاشت بذر استفاده نمی کند و به همان شیوه های سنتی و قدیمی اقدام به کار می کنند که البته رفته رفته آنها نیز به این کارناوال به سوی پیشرفت و استفاده از متدهای نوین در کشاورزی روی خواهند آورد.

سینی نشا

در تمام گلخانه های مدرن تولید گیاه به روش کاشت نشا صورت می پذیرد و بذرها در سینی نشا که محیط و بستر مناسب پرورش نشا می باشد کاشته و رشد می کند. سینی های کاشت نشا می تواند از جنس: استیروفوم، پلی استیلن، پلی اتیلن و پلی پروپیلن به صورت تزریقی و یا تحت خلا باشند. هرچه میزان اندازه سلول کوچکتر باشد نسبت به تغییرات PH، رطوبت، اکسیژن، نمک های محلول در خاک و مواد غذایی حساس تر می باشد. و هر چه میزان اندازه سلول عمیق تر باشد فضای بیشتری در محیط کشت به هوا اختصاص داده می شود و در نهایت موجب بهبود در زهکشی و آبشویی نمک ها و به دنبال آن رشد ریشه هایی عمیق و مستحکم می شود.
شکل قالب های سینی نشا می تواند اشکال متفاوتی داشته باشد که هر یک مزیت و کاربری خاص به خود را دارد. این اشکال از قبیل گرد، مربع، ستاره ای و شش ضلعی می باشند. در سینی نشا هایی که به شکل بدنه های موازی با شیب ملایم هستند به نسبت به حالت گرد، زودتر اجازه رشد عمودی به ریشه ی گیاه می دهند.
در اشکال مربع حجم 30 درصد بزرگتر از شکل گرد می باشد که این حجم به مویین شدن بیشتر ریشه منجر می گردد. در شکل مربعی توضیح آب در سطح خاک به دلیل شکل یکسان سینی به یک میزان خواهد بود.
در اشکال شش و هشت ضلعی و نوع ستاره ای حجم خاک بیشتر و در نهایت افزایش سطح ریشه می گردد.

 
مزایایی که استفاده از سینی نشا دارد:

اگر قصد دارید از این متد بهره ببرید بهتر است بدانید مزایای سینی های نشاء موجب کاهش در هزینه هایی از قبیل هزینه ی کارگر، انرژی، بذر و کود و موجب کاهش چشمگیری در مصرف آب می گردد.
رشد اولیه ی بذر بسیار حساس است و این رشد میزان کیفیت محصول و پربار بودن گیاه را تضمین می کند از این رو بسیار اهمیت دارد و باید در محیطی مناسب و تحت کنترل رشد و نگه داری شود. سینی نشا به شکل های مختلف که هر یک برای مصارف مختلفی قابل بهره وری هستند، بستر مناسبی جهت رشد گیاه به وجود می آورد.
در روش کاشت نشایی در سینی های نشا استفاده از دستگاه هایی چون سیدر ( بذرکار سینی نشا ) موجب عدم آسیب رسیدن به گیاه و سرعت در روند کاشت می گردد.

سینی نشا ی 104 حفره

این سینی ها برای کاشت بذر انواع سبزیجات و صیفی جات مناسب اند. صیفی جاتی از قبیل: گوجه فرنگی، فلفل، بادمجان، خیار و بذر سبزیجات برای کاشت در سینی 104 سلولی مناسب هستند. جنس این سینی ها از پلی استایرن نرم و قابل انعطاف ساخته شده و به دفعات مکرر قابل استفاده می باشد. از ویژگی های آن: طول عمر بالا، قابل شستشو و ضد عفونی نمودن سینی جهت استفاده مجدد می باشد.
پس از رشد بذر در سلول های این سینی می توان نشا را به راحتی و بدون صدمه به ریشه از سینی خارج و به بستر مناسب کشت در زمین زراعی یا گلخانه منتقل کرد.

سینی نشا 72 حفره

این سینی مخصوص انواع بذر گل و نشا و قلمه می باشد. ابتدا این سینی های 72 سلولی از ترکیه وارد می شد اما با پیشرفت تولیدات ماشین آلات و ادوات کشاورزی در ایران ساخت سینی های نشا 72 سلولی با کیفیتی مرغوب که قابل استفاده در دفعات مکرر است میسر شده است.
مواد تشکیل دهنده این سینی ها اغلب از پلی استایرن بوده و قابلیت ضدعفونی و استفاده های مکرر دارد.

سینی نشا 128حفره ای

این سینی ها با حجم حفره های 1.5 اینچی بوده و دارای فضایی مناسب جهت پرورش بذر با ریشه عمیق تر در یک سینی می باشند.
اغلب از جنس پلی استایرن هستند و قابلیت چندین بار استفاده تا زمان خرابی سینی از دیگر ویژگی این سینی نشا است.

نشا کاری که امروزه بسیار رواج داشته و به طور کل جای کاشت بذر به روش سنتی قبل را گرفته است، مزیت های زیادی دارد که در مقالات به کرات درباب آن سخن گفته شده. اگر بخواهیم به طور خلاصه از ویژگی های این متد صحبت به میان بیاوریم می توان گفت نشا کاری در درجه ی اول به زودرس شدن محصول کمک شایانی می نماید. علاوه بر کم بودن فضای اشغالی، کاهش چشمگیری در مصرف آب و نهاده ها و نیروی انسانی را سبب می گردد.
در روش نشا کاری انتخاب درست و مناسب سینی نشا که بستر قرار گیری نشا می باشد بسیار مهم است. نوع و تعداد و ارتفاع هر حفره باید متناسب با بذر محصول مورد نظر درنظر گرفته شود. به طور مثال در سینی های با ابعاد بزرگ می توان علاوه بر تولید نشا خیار، در تولید و عرضه ی رانرهای توت فرنگی نیز بهره برد. برای گیاهانی که ریشه های عمیق دارند مانند خانواده کدوئیان باید از سینی های با عمق زیادتر استقاده کرد.
علاوه بر سینی های مورد نیاز در کاشت به روش نشایی دستگاه هایی جهت سهولت و بالا بردن سرعت کار طراحی و تولید و عرضه شده اند که سرعت و کیفیت کار را به طور قابل ملاحضه ای بالا می برند. این دستگاه که بذرکار سینی نشا (سیدر) نام دارد یک ساعت عملکرد آن برابر با 8 ساعت کار 18 نفر کارگر می باشد. که نه تنها سرعت بالایی داشته، انجام فعالیت بدون بروز خطا و حفظ سلامت و پاکیزگی محصول نیز در نتیجه ی کارکرد دستگاه سیدر می باشد.